Clementiner II

För ett tag sen nämnde jag att jag hade en ny frågeställning, denna gång angående clementiner. Jag skickade den till ICA och Coop i brist på fantasi och idag fick jag svar från den sistnämnda. In your face, ICA! 😛

Så här var min fråga:

Hej!

Jag har börjat äta en hel del clementiner och undrar en sak. Varför finns det så många kärnor i vissa clementiner men knappt några alls i andra? Vad jag har märkt så är det oftast så att clementinerna har väldigt många eller väldigt få kärnor i sig, sällan medelmånga. Utspelas det någon sorts ”Kärnornas krig” då de odlas och de clementiner som vinner får de flesta kärnorna, eller hur funkar det? Hur länge måste man förresten vänta tills en clementin ser ut som Chewbacca?

Tack på förhand från en undrande clementinätare!

MVH

Daniel

Svaret från Coop är ganska långt, så vi gör så här:

Hej Daniel,

Först vill jag be om ursäkt att mitt svar dröjt.

Beträffande clementiner är dessa biologiskt egentligen helt kärnfria. Däremot är clementinen tyvärr mottaglig och känslig för pollenering från andra citrusfrukter, vilket gör att den ibland har kärnor.

Särskilt förekommande är det tidigt i en säsong. Då blommorna i ett träds yttersta grenar är de som först bildar frukt, är de samtidigt mest utsatta för pollen som flyger omkring, dvs tidig produktion har större risk för kärnor. Problemen förvärrades för några år sedan, då man främst i Marocko men även i Spanien förtätade sina odlingar. Man planterade då in andra citrusfrukter mellan raderna av clementiner, vilket fick negativa konsekvenser vad beträffar kärnor. Tidigare hade citron-odlingar i närheten fått skulden, men plötsligt förvärrades läget.

Ett omfattande program att rensa ut de varianter som ger clementiner kärnor pågår sedan flera år, men fortfarande kan det vara ett problem fast i mindre omfattning än för några år sedan. Som du själv noterat har den clementin med kärnor oftast oerhört många. Vad beträffar satsumas (den tidigare småcitrusfrukten under hösten) så har den egentligen aldrig problem med kärnor på det sätt som clementinen.

Med vänlig hälsning
Roger Jerlbäck
Säljchef Frukt Grönt Blommor

Så nu vet ni det! Mitt allmänbildningsprojekt av allmänheten rullar på i rasande fart!

Så problemet beror alltså på de kapitalistiska spanjorerna och marockanerna, som försöker lägga skulden på de stackars citronerna. Alltid dessa citroner. När ska vi lära oss att leva fridfullt tillsammans med dem? Var snäll mot en citron idag och ta första steget mot en bättre värld! När du ändå håller på kan du bekämpa växthuseffekten genom att bli pirat! 😀

Men hur var det med Chewbacca nu då?