Clementiner III

Nu jäklar har det tagit fart! ICA måste ha fått reda på att Coop redan hade svarat på min fråga, för nu trillade det in ett mail från dem också. 😀

Hej Daniel!

Tack för att du har hört av dig till oss.
Här kommer svaret angående clementiner.

Mängden kärnor i clementiner beror dels på sortegenskaper, vissa sorter har mer kärnor än andra. Det kan också bero på var den insekt som pollinerar blommman varit tidigare. Om det sker en korspollinering mellan olika sorter så kan detta innebära att en sort som vanligtvis har lite/inga kärnor får fler. Detta innebär också att mängden kärnor kan skilja mellan clementiner som kommer från samma odling beroende på insekternas färd. Traditionellt har odlingar med olika sorters clementiner och även apelsiner varit placerade nära varandra. Idag har man större kunskap om detta och vid nyplanteringar försöker man därför hålla odlingar med olika sorter isär för att förhindra att korsbefrukting sker. I januari i fjor drabbades Spanien av frost i odlingarna vilket ställde till med en del skada i träden. Detta har inneburit att träden i år har blommat både mer och under en längre period vilket gjort att sorter som normalt blommar i olika perioder nu blommat samtidigt. I år har därför korsbefruktningen varit större och andelen clementiner med kärnor i har därför ökat. Förhoppningsvis så har naturen återgått till det normala till nästa säsong så att andelen kärnfria clementiner blir högre.

Hur länge vi får vänta på att clementinerna kommer att se ut som chewbacca? Ja, det lär nog dröja länge innan vi det finns metoder som kan åstadkomma det, men det är ju fritt fram för alla att försöka.

Har du fler frågor eller synpunkter är du välkommen att höra av dig igen. Vi hjälper gärna till!

Vill du veta mer om våra egna märkesvaror eller få tips på inspirerande recept, gå in på www.ica.se.

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Stefan Bergström

Han nämner inget om citronerna, men väl apelsiner, som även de verkar kunna jäklas med clementinerna. Det är kanske Kärnornas krig, fast inte bland clementiner som jag först trodde utan mellan de olika frukterna!

Sen hade han tyvärr inget svar på hur man får en clementin att se ut som Chewbacca, men jag uppskattar att han även svarar på de mer viktiga delarna av mina frågor. 😀

Och nu har alla ICAs välsignelse att försöka göra egna Chewbacca-clementiner, så iväg med er och pollinera! :mrgreen: