Hur mycket smör finns det i Småland?

Allt började med Mickes inlägg under OS om konståkningen, som han inte skulle missa för allt smör i Småland. Att TV-kanalerna sen gjorde sitt bästa för att lura honom är en annan fråga. 😉

Hur som helst så fanns funderingen där. Hur mycket smör finns det egentligen i Småland? Vem frågar man? Sedan dess har jag mailat till en drös olika personer på företag och myndigheter som kanske vet…trodde jag. Nu känns det som om cirkeln är sluten och jag ändå hamnat i en återvändsgränd.

Spänn fast dig, för det här blir långt!

Så här började allt:

Hej!

Jag är nyfiken av naturen och brukar försöka ta reda på olika funderationer som dyker upp i mitt huvud. Nu har jag nyligen läst uttrycket ”för allt smör i Småland” och då undrar jag, hur mycket smör finns det egentligen i Småland?

Är det någon som har några siffror på sånt? Räknar man smör i vikt eller volym?

Jag hoppas ni kan hjälpa mig med mina frågor!

Tack på förhand,

Daniel

Jag sökte efter Småland på Google och första träffen var visit-smaland.com, en turismsida om Blekinge. Nej, Småland. Skulle bara se om du reagerade. 😛

Mailet åkte iväg till dem och då jag fick tillbaka det kunde jag se att det bollats mellan olika personer där, och ingen av dem hade något svar. Så här såg det ut:

Hej Daniel!

Jag har fått på min lott att svara dig om smöret i Småland (skulle vara kul att veta varifrån uttrycket kommer, det undrar vi oxå). Arla är ju så internationellt just nu, det har vi ju fått veta i Tv, så dom har nog inte koll på kossorna i varje landskap. Men nån lantbruksorganisation borde ju veta. Kolla på nätet: LRF eller Hushållningssällskapet, De finns i varje län och har säkert koll på det mesta på landet, både mjölk och smör!

Bästa hälsningar Kerstin Hallberg

Okej, så Arla kanske vet, men förmodligen inte. Och det finns något som heter Hushållningssällskapet. Då har jag lärt mig det i alla fall. 😉

Mail åkte iväg till både LRF och Hushållningssällskapet! Båda svarade glädjande nog. 🙂

Jag hänvisar dig till www.svenskasmor.se

Med vänlig hälsning

Susanne Hagstedt
Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge

Hej!

Småland består ju av tre län och jag har statistik för Jönköpings län. Korna i Jönköpings län producerar ca 260 000 ton mjölk varje år. Denna mjölk innehåller ca 4% fett och för att kunna göra smör behöver man grädde med ca 40% fetthalt.

På mejeriet separerar man mjölken för att få fram denna grädde. Grädden kärnas sedan och du får fram smör och kärnmjölk.

Nu gör man ju givetvis inte bara smör av mjölken utan också konsumtionsmjölk, fil mm.

Svensken konsumerar idag 1,5 kg per person och det är ju den siffran som visar på hur mycket som produceras. Dessutom exporterar vi också en del smör.

Vi är väl runt en halv miljon Smålänningar och således skulle det finnas ca 750 000 kg smör i Småland

Vill du veta mer så kan du väl slå ARLA en signal

Mvh Anders Råsberg LRF Jönköping

Här börjar det gå runt för mig. Okej, för det första räknas Småland inte som ett län utan tre. Var det verkligen så då jag gick i skolan? 😀 Men, LRF tycker att jag ska höra med Arla, och Hushållningssällskapet hänvisar mig till Svenska Smör, där kontaktpersonen är annette.lundberg@arlafoods.com!

Så, vad annat att göra än att maila till Annette? Ganska snart fick jag ett autosvar som sa att hon skulle vara borta en vecka, så det var ju kul. Jag fick i alla fall svar samma dag som hon skulle komma tillbaka, så det var positivt! Ja, att hon svarade…inte svaret i sig.

Hej Daniel,

Här kommer bakgrundsfakta till uttrycket. Fler smöruttryck hittar du på www.svenskasmor.se under rubriken Smörfakta/smör i språket.

Inte för allt smör i Småland!
Man kan tro att uttrycket betyder att det fanns mycket smör i småland, men istället är det likheten i orden som gör att man säger Inte för allt smör i småland. Småland börjar på sm – precis som smör.
– Nej, du, den hästen säljer jag inte för allt smör i småland. Det betyder förstås att den hästen är så mycket värd för mig, så den går inte att köpa, även om du ger mig mycket pengar.

Vänliga hälsningar
Arla Foods

Annette Lundberg

Sidan hon hänvisar till hade jag redan sett, och det är precis den hon har kopierat text ifrån. Texten har förresten inte bara absolut ingenting att göra med den fråga jag ville ha svar på, utan är dessutom förvirrande!

Är det ordens likhet som gör att uttrycket finns? Så det kunde lika gärna ha varit ”alla smärta, små sminköser i Småland”? Är det fritt att starta egna uttryck på samma sätt, oberoende av var man bor eller om det har någon koppling till verkligheten?

”Alla blåbär i Blekinge”, ”alla väskryckare i Västerbotten” eller ”alla lastpallar i Lappland”?

Jag svarade:

Hej igen!

Jag kikade på den sidan tidigare då jag försökte hitta svar på frågan, och jag vet att det är ett mängduttryck för att symbolisera något värdefullt, men det var det som låg till grund för min fråga från början så att säga.

Uttrycket i sig fick mig att undra över hur mycket smör det finns i Småland, men det verkar vara svårt att hitta någon som har koll på det.

Finns det några siffror på hur mycket smör som produceras i Småland på ett år? Det blir inte riktigt samma sak som ”allt smör i Småland”, eftersom det låter som ett uttryck för ”just nu”, men ändå kanske en fingervisning om hur mycket det kan finnas.

Tack igen,

Daniel

Nu har Annette hamnat i spinn och vill bara bli av med mig. 😛

Hej igen,

Svenskt Smör tillverkas i Sverige av Norrmejerier i Umeå, av Milko i Östersund av Arla Foods i Götene och i Visby.
Arla Foods legotillverkar för närvarande Svenskt Smör för Skånemejeriers räkning.

Vänliga hälsningar
Arla Foods

Annette Lundberg

Och här är vi nu. Turistsidan trodde lite på Arla, men hänvisade till LRF och Hushållningssällskapet, som i sin tur skickade mig till Arla och Svenska Smör…alltså Arla. Och där har de ingen aning och försöker gömma sig bakom mystiska formuleringar om att uttrycket inte alls har något att göra med att det finns mycket smör i Småland. Då skulle ju ”allt smör i Småland” lika gärna kunna vara en beskrivning av något som är lite, eller mellan, lika gärna som mycket? Eftersom det inte har något att göra med smörmängden enligt Arla, menar jag.

Jag fick ju i alla fall en uppskattning av smöret i Småland, från Anders på LRF, där han överslagsräknar fram 750000 kilo. Fast det skulle i så fall vara årskonsumtionen i Småland. Men om vi gör det lätt för oss och delar den med 365 så blir det dagsförbrukningen istället, och det får kanske räknas som nära nog efter denna labyrint av ovetande.

I runda slängar blir det alltså 2000 kilo som går åt varje dag i Småland.

Så nästa gång behöver du inte använda det luddiga uttrycket ”allt smör i Småland”, utan kan istället säga:

Det skulle jag inte göra för 2000 kilo smör, beräknat på LRF-Anders uppskattningar av smörproduktionen i Småland och antalet invånare i de tre länen. Förutsatt att korna i de två övriga länen producerar samma mängd mjölk som de i Jönköping, och att smålänningarna konsumerar lika mycket smör som Medelsvensson.