DFSF – the beginning

När jag ändå grävde mig igenom 200 inlägg för att göra fint, plus slängde in en helt ny kategori och allt, tänkte jag gå tillbaka till de allra första dumma frågorna jag ställde och lägga in dem här. 🙂

Vi börjar med Yes!

Hej!

Jag har nyligen köpt en av era flaskor med Yes Citron diskmedel. På flaskan står det: ”Nytt världsrekord! 1l diskar 20.868 tallrikar”

Först och främst, grattis till rekordet! Nyfiken som jag är, och intresserad av rekord i alla former så undrar jag en del saker:

– Vem är det som utför dessa rekordförsök? Finns det något officiellt testcentrum för diskmedel? I så fall, har de någon webbsida?

– Hur stora är tallrikarna? Det måste ju vara jobbigare att diska pizzatallrikar än till exempel vanliga mattallrikar.

– Hur bestämmer man när en tallrik är tillräckligt ren?

– Hur får ni ut de sista dropparna ur flaskan? Enligt vad som står på flaskan så diskar varje milliliter diskmedel 20,868 tallrikar i genomsnitt, så varje droppe är värdefull.

– Kommer ni att ansöka till Guinness Rekordbok om att få rekordet publicerat?

– Borde ni inte ändra texten till ”1l rengör…” istället för ”diskar”? Man kan väl diska utan diskmedel?

Det blev många frågor, men jag är verkligen nyfiken!

Tacksam för svar!

MVH

/Daniel

Hej Daniel,

Tack att du tog kontakt med oss angående Yes och vi beklagar att du fått vänta på svar.

Den 23 oktober 2002 sattes världsrekordet då 20,868 tallrikar diskades med 1L Yes/Fairy diskmedel. Detta verifierades av Guiness Rekord Bok.

För att kunna uppvisa Yes överlägsna diskförmåga sattes ett stort PR jippo upp på Be’er Sheva universitetet i Israel den 23 oktober 2002. Man hade två utmaningar – först ville man filma Yes jippot, men samtidigt ville man också se om man kunde slå rekordet som sattes i Spanien 1997 då 1L Yes diskmedel diskade 16,621 tallrikar. Detta sattes dock med en annorlunda formula, medan den nuvarande formulan varar ännu längre än den som användes då.

Den utvalda maträtten var Spaghetti bolognaise som är lätt att laga till i stora mängder och detta är också en rätt vi använt vid ett liknandejippo i Ryssland. Vi var övertygade om att vi skulle kunna diska ett stort antal tallrikar!

Innan jippot gjordes också tester i labratorium för att se till att vi hade ideala förhållanden för vattnets hårdhet, temperatur, hur mycket diskmedel som skulle användas och hur diskningen skulle gå till. Dessa tester gjordes för att vi skulle kunna beräkna hur många tallrikar skulle kunna diskas med 1L Yes på PR jippot, labtesterna visade att vi skulle kunna diska 21,000 tallrikar. I labbet räknade man också ut hur logistiken skulle fungera på jippot.

Tusentals studenter var med på jippot och åt spaghetti. Tallrikarna samlades in så fort personerna hade ätit upp och diskades på flertalet stationer som sattes upp på det sätt som man räknat ut i labbet.

Resultatet blev att 20,868 tallrikar diskades – och därmed sattes ett nytt världsrekord!

Vi hoppas att denna information besvarar dina frågor.

Med vänlig hälsning

Caroline Ekelund

PROCTER & GAMBLE KONSUMENTSERVICE

Puh! Verkar som om både jag och företagen var skrivglada ”back in the days”! 😀

Ipren!

Hej!

Jag heter Daniel och funderar över en sak. Jag läste instruktionsbladet som följer med Iprenasken och där står det att en vanlig biverkning är huvudvärk. Men på själva asken kan man ju läsa att Ipren ska lindra huvudvärk, inte orsaka. Om jag har huvudvärk kan det alltså ge rakt motsatt effekt att ta en Iprentablett, eller hur fungerar det?

Tacksam för svar!

MVH

/Daniel

Hej Daniel!

Tack för ditt mail. Det stämmer att det under biverkningar står nämnt ”huvudvärk”. Det kan tyckas en smula märkligt. Det som finns inrapporterat som biverkningar härrör sig från personer som tagit större doser under längre tid, så kallad receptbelagd förskrivning. En del ska ha uppgett att de fått huvudvärk när de tagit Ipren för sina olika smärttillstånd. I de flesta fall får man en god lindring av sin huvudvärk om man tar Ipren. Annan huvudvärk som t ex migrän, behöver oftast behandlas med andra preparat.

Hoppas det gav svar på din fråga.

Med vänlig hälsning
Carina Berger
Medicinsk Information
Medicinska avdelningen

Till sist, H&M!

Hej!

För ett tag sedan var jag inne på en av era butiker och fick syn på ett roligt tvättråd. Det var ett par strumpor med ränder i minst fem olika färger, och det stod att man skulle tvätta dem med liknande färger. Hur är det tänkt att det ska gå till?

Tacksam för svar!

MVH

/Daniel

Hej, tack för ditt mail.

Den texten är tänkt att användas på enfärgade plagg som kan tänkas ha lite överskottsfärg kvar och blöda lite i tvätt.

Vi håller på att arbeta med att denna text inte ska förekomma på mönstrade plagg.

Mvh
Suanita