Pimp my webblogg

Nu börjar det likna någonting! Som jag skrev (och du förmodligen har märkt) så bytte jag ”theme” på webbloggen till K2 för ett tag sen, och sen dess har jag suttit och grejat på med en del småsaker för att få saker och ting att se ut och fungera som jag vill.

Allting är inte riktigt perfekt än så länge, jag har till exempel inte fått ordning på det där med ovanliga tecken på alla ställen, men det känns som mindre viktigt. Den här gången verkar man även kunna se sidan i Internet Explorer (jag skriver nästan alltid Exploder utan att tänka på det…sammanträffande?) utan att få en skräckupplevelse – och det är inte ett litet fall framåt! 😛

Ze pimp

För den som är intresserad av att veta mer om vad som har hänt kommer här en liten sammanfattning. Sidan kan delas upp i fyra delar, och jag använder mig av de namn de har i koden för att minska risken för att jag dribblar bort mig själv: header (längst upp), primary (huvuddelen, där inläggen syns), secondary (spalten till höger) och footer (längst ner).

Jag började nog med att kika här för mer information om hur man kan ändra utseendet på webbloggen och K2 eftersom jag inte är typen som dyker ner i kod och börjar ändra saker hur som helst. Nu lyckades jag ändå vara inne på en del inställningar och ställde till problem som jag sen inte insåg vad de berodde på förrän efter att ha slitit mig i håret…om jag hade kunnat. 😉

Därifrån klickade jag mig vidare till Customizing K2: del 1, del 2 och del 3 för konkreta tips om hur man kan anpassa saker och de sidorna rekommenderas!

Ett exempel därifrån är att mina kommentarer nu har en egen bakgrund och ser annorlunda ut jämfört med alla andras. Tänk på webbloggen som min egen lilla diktatur där jag är störst, bäst och vackrast. 😛

Jag hade problem med att lägga in koden för statistik (så jag vet var din brevlåda bor ;)) eftersom den gjorde att sidan blev konstig på ett eller annat sätt. Till slut kom jag på att footern är en egen fil, så jag provade att slänga in kodsnutten där och ta-daa! Nu fungerar det fint! 🙂

Ett annat problem var att lägga in en bakgrundsbild till headern och ta bort standardtexten om webbloggen utan att IE gjorde sidan komprimerad, så det hela slutade med att texten fick vara kvar men med bilden bakom. Fungerar ganska bra ändå tycker jag. Bilden kommer från flygresan till Stockholm. 🙂

En tredje liten grej som jag fick att fungera är länken där uppe till fotosidan. Med hjälp av (ytterligare en) plugin finns möjligheten att länka till externa sidor (utanför själva webbloggen) men ändå få dem att bli ”flikar”.

Widgets

Widgets är en relativt ny plugin till WordPress som gör det smidigt att anpassa sidebar (högerspalten alltså) efter vilka delar man vill ha med och hur de ska se ut. Man går in i sina inställningar och klickar och drar helt enkelt de olika delarna, som kalendern, arkivet eller senaste kommentarer, dit man vill ha dem i ordningen.

Gravatars

Gravatars är små bildikoner som syns i de webbloggar som har funktionen aktiverad. Hur kan de då veta vilken bild du har? Jo, man får gå till gravatarsidan och registrera sig, och därigenom kopplas bilden du laddar upp till mailadressen du anger. På så vis kommer din ikon att synas då du kommenterar inlägg eftersom du knappar in din mailadress. Alla gravatars klassificeras (precis som filmer) innan de börjar fungera och det tog några dagar innan jag fick mail om att bilden på mig är ”Rated G”, så jag motsvarar en Disneyfilm ungefär. 😉

Gravatar-Daniel

Jag var orolig att få problem med spam, så jag registrerade mig först med en annan mailadress…innan jag kom på att jag då inte skulle se min egen bild i denna webblogg, så jag gjorde om med den ”riktiga” adressen. Jag har dock inte haft några problem med spam än så länge och det känns som att hela gravatarsystemet skulle falla ganska fort om folk blev bombarderade med spam.

Från början har användare utan gravatar ingen bild, men jag la in en tjusig liten huvudfoting som alla får. Men nu skaffar du väl en egen? 😀

Default-Gravatar

Och nej, min bild är inte större än din i kommentarerna. Det blir bara så här eftersom standardstorleken för gravatars är 80×80 pixlar, så jag laddade upp en i det formatet, men jag minskar ner dem till 50×50, vilket är storleken på huvudfotingbilden. 🙂