Sent svar med glans

Nu var det länge sen jag hade något i min DFSF-kategori! En anledning kan vara att jag inte har skickat ut några dumma frågor på ett bra tag, och en annan kan vara att vissa företag aldrig svarar. Döm därför om min förvåning då jag idag fick svar på en fråga som jag skickade i oktober! Bättre sent än aldrig, håller även i min samhällsundersökande kategori. 🙂

Denna gång hade mailet skickats till Barnängen och gällde hårvårdsprodukter och glansighet.

Hej!

Jag såg på en av era flaskor, Barnängen creme pärlglans schampo, att det kan ge ”upp till +90% mer glans” i håret.

Nyfiken som jag är undrar jag för det första hur man mäter glans i håret? Finns det någon sorts normalvärde för glans? Sen funderar jag på hur man har kommit fram till just siffran 90%?

På samma flaska kan man förresten läsa att schampot ger ”upp till 80% starkare hår”, men här är det inte ”+80%”. Är det skillnad på procent och procent?

Tacksam för svar!

MVH

Daniel

Hej,

Tack för att du har kontaktat oss angående hur man mäter hårets glans och styrka .

Först och främst vill beklaga att vi dröjt med ett svar till dig men här kommer sent om sider svar på dina frågor.
När man mäter glans i håret tvättar man en mängd hår med ett vanligt schampo och en annan mängd med ett schampo som ger glans. Därefter mäts de olika hårmängderna var för sig i en spektrofotometer.
I spektrofotometern mäter man hur mycket de inkommande ljusstrålarna reflekteras i håret, d.v.s. hur stor intensitet ljusstrålarna har som reflekteras från hårstråets yta. Sedan jämför man resultaten med varandra och därmed kan man säga X% mera glans.

När man mäter hårets styrka och sträckbarhet klipper man av några hårstrån och lägger in dem i en speciell hårtestapparat där man får svar på om håret är fuktighetsälskande eller fuktighetsavvisande.

Hoppas svaren ger dig lite mera klarhet i hur det ligger till.

Med vänliga hälsningar

Birgitta Malm

Barnängen Konsumentservice

Det tog kanske länge innan det kom tillbaka men svaret var ju onekligen gediget! Vetenskaplig som jag är undrar jag nu om det ”vanliga schampot” är detsamma för alla företag som gör såna tester, eller om man kan använda sitt eget valfria?

Sen undveks som vanligt mina funderationer om smådetaljer, denna gång om varför det finns procent med och utan plustecken, men svaret är ändå bättre och mer precist än många andras. 🙂