Galileoscope

Galileoscope
Bilden snodd från Bad Astronomy, där jag först läste om detta – precis som med det mesta i astronomiväg. 🙂

Som jag nämnde igår så har jag byggt ihop ett teleskop! Jag läste om det och beställde redan i mars, då de ännu inte börjat tillverkas, så det är inte världens längsta frakttid om någon trodde det. Galileoscope är ett teleskop i enkel design baserat på samma teknik som användes av…någon?…gissa?…Bueller?…Bueller?…Galileo Galilei!

Det är tänkt att vara ett billigt alternativ för astronomiskt intresserade men även skolor och föreningar. Ett Galileoscope kostar bara 15 dollar och man kan även välja att donera ett (till okänd adressat) för 12,50 dollar. Jag köpte två stycken och donerade ett, och sen har det bara varit att vänta. Nyligen började de skickas ut och jag fick mina för några dagar sen. 🙂

Det gick fint att bygga ihop det även om de medföljande instruktionerna inte är de bästa. Använd de som man kan se på Galileoscopesidan istället. Mitt stativ fick komma till användning då jag tog bilbilden igår eftersom jag har monterat teleskopet med maximala 50 gångers förstoring. Minsta skakning ser ut som ett jordskalv.

Det ska gå att köpa adaptrar och grejor så man kan montera systemkameran på teleskopet men jag har inte kollat upp det mer än så länge. Bilden igår tog jag med långzoomkameran och höll den så nära jag kunde. Nu är inte heller den svenska sommaren direkt anpassad för stjärnskådning, så det är tur att man knappt ser solen sen på ett halvår eller så. 😉